Η Via Revolta είναι μια ανοιχτή συνέλευση φοιτητών που δραστηροποιείται στο χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σε αυτή συμμετέχουν αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι και λειτουργεί με οριζόντιες δομές με βάση την συνδιαμόρφωση και την ομοφωνία.
Ο λόγος για τον οποίο προβήκαμε στην κατάληψη είναι η επιθυμία μας να αμφισβητήσουμε έμπρακτα το υπάρχον και να πραγματωσουμε τις ιδέες και τα προτάγματά μας. Να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο όσοι βρίσκουν τον εαυτό τους μέρος του ανταγωνιστικού κινήματος θα μπορούν να εκφραστούν και να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και κοινωνικά.
Ένα χώρο στον οποίο θα αναπτυχθούν σχέσεις εχθρικές προς τις κυρίαρχες που διαποτίζουν την καθημερινότητα και την μετατρέπουν σε μια ψυχρή, μονότονη και στείρα κανονικότητα. Σχέσεις έξω και ενάντια στη λογική του κέρδους, του ατομικισμού, της εκμετάλλευσης. Εκεί όπου με όπλα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, ο καθένας είναι ζωτικό κομμάτι του όλου και όχι εγκλωβισμένος στον εαυτό του.
Ο χώρος που επιλέξαμε βρίσκεται ανάμεσα στα κτήρια που στεγάζουν τα τμήματα Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μεταφραστικό. Ένα σημείο το οποίο και χωροταξικά είναι κατάλληλο για το σπάσιμο της αποστειρωμένης ακαδημαΐκής κανονικότητας. Το κτήριο ήταν μια παρατημένη, ανοιχτή αποθήκη η οποία στέγαζε μέρος απαρχαιομένου αρχειακού υλικού του ψυχιατρείου το οποίο, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν στοιβαγμένο σε μαύρες σακούλες που έφταναν μέχρι το ταβάνι. Απόλυτα αρχειοθετημένο δηλαδή. Η εικόνα ολοκληρωνόταν από σταυρούς, κολυμπήθρες, χέστρες, νιπτήρες και άλλα χρήσιμα πράγματα που αρμόζουν σε ένα αρχείο τέτοιας σημασίας, ενώ αποτελούσε και φιλόξενη στέγη ποντικών. Επίσης, πληροφορηθήκαμε πως το αρχείο αυτό ή μέρος αυτού, προοριζόνταν για καταστροφή.
Την Τρίτη 9/4/13 και ώρα 10 το πρωί (εν ώρα λειτουργίας της διοίκησης) καταλάβαμε το χώρο στήνοντας μικροφωνική, μοιράζοντας κείμενα και αναρτώντας πανό. Ταυτόχρονα, ήρθαμε σε επαφή με τη διοίκηση του ψυχιατρειου με σκοπό να διαθέσει ένα χώρο από τους πολλούς άδειους που διαθέτει για να μεταφερθεί και να προστατευτεί το αρχείο, εφόσον το επιθυμούν. Έπειτα, κατόπιν εντολής του Γρηγορόπουλου (διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας), με εριστική διάθεση κατέφθασε ο υπεύθυνος των χώρων του ψυχιατρείου, Καββαδίας, τραμπουκίζοντας, φωνάζοντας και σπρώχνοντας.
Στη συνέχεια, ήρθε ένας συρφετός ασφαλιτών και μπάτσων με πολιτικά, διερευνώντας την κατάσταση και παραμένοντας διασκορπισμένος στο χώρο. Τότε, απροσδόκητα, η στάση του Καββαδία άλλαξε και έγινε πιο συνεννοήσιμος και “φιλικός” λέγοντάς μας να μεταφέρουμε τα πράγματα σε μια αίθουσα που αυτός υπέδειξε. Λίγο αργότερα φανερώθηκαν οι “αγνές προθέσεις” του Καββαδία, ο οποίος άφησε τη διαδικασία να συνεχιστεί, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτή, ενώ γνώριζε για την επερχόμενη εισβολή των μπάτσων.
Καταφθάνοντας στο χώρο ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, απαρτιζόμενες από ΟΠΚΕ, ΔΙΑδες και ασφαλίτες, σπεύσαμε να σχηματίσουμε ανθρώπινες αλυσίδες, ώστε να αποτραπούν μεμονωμένες συλλήψεις ατόμων. Φοιτητές που είχαν μάθημα εκείνη την ώρα και άτομα που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά.
Αυτό που ακολούθησε ήταν πρωτόγνωρο για δεδομένα Κέρκυρας και για τον περισσότερο κόσμο που ήταν μαζεμένος. Οι μπάτσοι ήταν λυσσασμένοι για συλλήψεις. Βαρούσαν, έσερναν και κολούσαν άτομα βίαια στον τοίχο, χωρίς διακρίσεις. Είτε ήσουν φοιτητής, είτε εργαζόμενος του ψυχιατρείου, είτε απλά υπήρχες στο προαύλιο του πανεπιστημίου τη στιγμή εκείνη, η αντιμετώπιση ήταν ίδια: Ξύλο, απειλές, τραμπουκισμός και πιθανότητα προσαγωγής.
Εν τέλει, συνελλήφθησαν 9 άτομα της Via Revolta και ένας φοιτητής που βιντεοσκοπούσε το σκηνικό. Ενώ είχαν ήδη οδηγηθεί άτομα στο βαν τις αστυνομίας, οι μπάτσοι συνέχισαν να τραμπουκίζουν αδιακρίτως και να επιτίθονται με γκλομπ και κλωτσιές σε αλληλέγγυο κόσμο.
Αφού οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια Κέρκυρας μεγάλος αριθμός αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε έξω από την αστυνομική διεύθυνση, φωνάζοντας συνθήματα και δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του παραμένοντας εκεί για πάνω από 10 ώρες.
Παράλληλα διεξαγόταν η διαδικασία σύλληψης η οποία διήρκησε γύρω στις 7 ώρες. Οι συλληφθέντες ζήτησαν να δικαστούν με την αυτόφορη διαδικασία. Έπειτα ανακοινώθηκε η παράλογη και εκδικητική κράτηση τους μέχρι την απολογία τους στον εισαγγελέα την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Όλοι κατηγορήθηκαν για “διατάραξη οικιακής ειρήνης” (συμπεριλαμβανομένου και του αλληλέγγυου που δεν είχε καμία σχέση με την κατάληψη, στον οποίο χρεώθηκε επιπλέον η κατηγορία της “παραβίασης προσωπικών δεδομένων”). Περνώντας την επόμενη μέρα από την εισαγγελέα, τελικώς δεν ασκήθηκε δίωξη. Ωστόσο διέταξε προκαταρκτική έρευνα, με σκοπό να δείξει ότι η υπόθεση δεν έχει λήξει.
Η κράτηση εξηγείται αν αναλογιστούμε ποιοι έδωσαν εντολές και ποιοι υπέβαλλαν μηνύσεις. Το κτήριο είναι στην ιδιοκτησία του νοσοκομείου, με διευθυντή τον Γρηγορόπουλο. Τον ίδιο που πλήρωνε επί μήνες σεκιουριτάδες για τη φύλαξη του καμμένου κτηρίου της κατάληψης Δράκα, ενώ την ίδια στιγμή έχει απλήρωτους εργαζόμενους και το νοσοκομείο πάσχει από έλλειψη βασικών ειδών περίθαλψης και προσωπικού.
Θα θέλαμε επίσης να αναφερθούμε στην παρουσία του εξαίρετου αντιπρύτανη Κάτσιου, ο οποίος είναι γνωστή μούρη στα φοιτητικά δρώμενα της Κέρκυρας και συνυπεύθυνος για τη σύλληψη 28 φοιτητών στην Ιόνιο Ακαδαμημία τον Ιανουάριο. Εξαιτίας των γνωστών διαθέσεών του περί “καθαρού πανεπιστημίου”, αλληλέγγυος κόσμος τον κέρασε καφέ έξω από την ασφάλεια. Στο πρόσωπο.
Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό καταστολής σε πανεπιστημιακό χώρο στην Κέρκυρα μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Η αρχή έγινε με την εκκένωση του φοιτητικού στεκιού που λειτουργούσε πέρσυ και συνεχίστηκε με τη σύλληψη των 28.
Το πλάνο που ακολουθείται από τη μεριά του κράτους είναι ξεκάθαρο. Μηδενική ανοχή, “καθαρό πανεπιστήμιο”, ξύλο και συλλήψεις σε όποιον διαφωνεί. Έτσι κι αλλιώς, δημοκρατία έχουμε.
Δεν αντιλαμβάνονται όμως πως, όχι μόνο δε μας τρομοκρατούν και δεν μπορούν να καταστείλλουν τις ιδέες μας, αλλά ότι μας εξοργίζουν και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό.
Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές.